Training

 

Onze trainingen zijn erop gericht jezelf te leren verdedigen. Het begin van de les is altijd een warming- up om het lichaam soepeler, leniger, maar vooral ook sterker te maken. Vaak wordt de warming- up ook gecombineerd met een stuk conditietraining.


De basis (ook wel kihon genoemd) Volgt op de warming- up. Deze Kihon bestaat uit het oefenen van basistechnieken zoals:

 

• Trappen;

• Stoten/ slagen/ steken;

• Weringen/ pareringen;

• Standen;

• Vegen.


Deze basis vormt het fundament van de sport. Zoals wij altijd plachten te zeggen: “Zonder fundament, geen stevig gebouw”. Het gaat hier om het aanleren van een correcte, snelle en krachtige techniek waarbij ervoor gezorgd wordt dat er altijd een stevig contact met de grond blijft bestaan.


Na deze twee standaard delen van de les worden er verschillende onderdelen geleerd zoals:


Kumite’s en Verdedigingen

De Kumite’s en de verdedigingen zijn reacties op aanvallen door één persoon. Meestal bestaan die reacties uit een uitgebreide set van handelingen als: weringen, trappen, stoten en vegen. We trainen deze Kumite’s en verdedigingen zowel met een partner als klassikaal.


Saifas

In de saifas komt de stijlvorm naar voren. De saifas zijn schijngevechten tegen meerdere tegenstanders. Dit houdt in dat er gedaan wordt alsof er vanaf allerlei richtingen aanvallen komen. Op deze aanvallen moet gereageerd worden in een bepaald patroon. Het goed uitvoeren van een saifa of een kata vergt het uiterste van de concentratie, coördinatie en balans. De saifas kenmerken zich door een combinatie van rust, kracht, snelheid en balans waarbij een goede lichaamshouding van een groot belang geacht wordt. Voor de saifas en de kata’s geldt dat ze in principe individueel gedraaid worden.


Sparren

Het sparren of vechten ook wel spelen genoemd is eigenlijk het doel van een vechter. Door de Kihon, de Kumite’s, de verdedigingen, de sifat’s en de kata’s goed te trainen zal er een bepaald systeem in het handelen van een vechter ontstaan. Tijdens het sparren oefen je dus alle technieken die je kent op elkaar uit. Het sparren vind plaats onder controle van een leraar of scheidsrechter om te voorkomen dat er geen ongewenste handelingen uitgevoerd worden. Zo zijn er handelingen die aangeleerd worden in de Kihon die absoluut niet in een sportieve omgeving op elkaar uitgeprobeerd mogen worden.

 

 


Wat brengt onze training de vechter

 

Lichamelijke opbouw

Kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen zijn de dingen die allen verbeteren naar verloop van tijd. Een vechter leert rustig en krachtig en toch flexibel en snel te zijn. De basistechnieken zorgen voor kracht en flexibiliteit, terwijl de wat gevorderde technieken zorgen voor snelheid, coördinatie en explosiviteit.


Geestelijke opbouw

De training verhoogt het zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. De leraren zijn er op getraind om verschillen tussen vechters te ontdekken en juist die specifieke verschillen te ontwikkelen. Dit geeft de vechter zelfvertrouwen waardoor deze ook andere onderdelen beter zal ontwikkelen.


Discipline

Met de training wordt bereikt dat men het lichaam maar ook de geest beter onder controle krijgt. Deze discipline over lichaam en geest zorgt ervoor dat concentratie en doorzettingsvermogen naar een hoger plan gebracht worden.


Dagelijks leven

Al deze dingen kun je toepassen in het dagelijkse leven, of je nu naar school gaat, een presentatie geeft of in een vergadering zit. Daarnaast zorgen deze punten en de zelfverdedigingtechnieken ervoor dat je zelfverzekerder over straat loopt.